Chleb żytni razowy 100%

Podejście drugie, bo pierwsze wylądowało z hukiem w koszu. Przepis wzięty ze strony przepisnachleb.pl z modyfikacją polegającą na wyciukaniu wszystkich dodatków. W mojej wersji jest tam mąka razowa żytnia 2000 (by Melvit), woda, sól i zakwas żytni. Efekt jak na zdjęciu, czyli czas na zakup mniejszej keksówki.

Chleb tego typu, wedle wszelkich informacji rozsianych tu i tam, powinien dojrzewać przez kilkanaście godzin, ale jestem niecierpliwy, więc ciachnąłem.

Cóż więcej można napisać? W smaku chyba lepszy niż zwykła pszenica, co prawda „cięższy” i wilgotniejszy (taki urok mąk razowych) ale podobno zdrowszy. Robiąc tego typu chleb należy również pamiętać, że nie rośnie jak chleby pszenne, więc nie należy spodziewać się wielkiego, wybulonego z wierzchu bochna.

Baza jest. Czas na dalsze modyfikacje.

zytni_razowy

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s